Saturday, December 31, 2011

new year eve ^,^

assalamualaikum :)


disebabkan kesibukan hari dan kepadatan waktu,berkurun lama cik shaza tak update blog.bile nak update je mesty ada je hal yang membantutkan niat untuk menaip kat blogspot.com nie.huhu.


now,i am in MSK module.baru dua minggu mengharugi kuliah pasal muscle muscle,nerve,vessel bagai tuhh.still have 3 weeks untuk habiskan module MSK nie.apa yang boleh disimpulkan,agak sukar sebab nak kene ingat semua nama muscle yang comel comel tuh..segala nama nerve yang bersirat-birat tuh.segala artery and vein yang wujud dekat muscle tuhh.memang banyak -.- tapi menarik! yelahh,sebab belajar muscle yang kita boleh rasa sendiri kat badan kita.best! hebat sungguh ciptaan Allah :D


2011?
what can i say about 2011..urmmmmmm........
BALANCE!
yup..banyaknya kegembiraan sama banyaknya dengan kedukaan *ayat nyampah* haha! senyum dan bergelak ketawa setiap hari tidak semesti kita tengah happy aka bahagia aka senang hati.sebab,tu la cara untuk aku lupakan kesedihan ke,rasa tak sedap hati ke..pape lahh yang boleh buat mood merundum jatuh.hehehehe! makin banyak ketawa,makin besar masalah sebenarnye :P thanks to all my friends yang always buat aku happy bila dengan korang ^^ and my family.kalau susah hati,then balik rumah jumpa mama,ayah,abang,akak.konpem lupa dahh masalah.loveyouuu!


for 2012,hope miracle happen :)
azam tahun baru?will update soon.hihi

Sunday, November 20, 2011

20112011

assalamualaikum :)

takde pape yang menarik pun berlaku harinie kat aku.melainkan balik uitm T.T okey,itu tak menarik.LANGSUNG TAK MENARIK.

esok bermula lah balik hidup aku sebagai budak medic yang busy dengan jadual yang padat.takdelah padat mana pun actually..tapi padat lah kalau nak banding dengan jadual kawan-kawan course lain tuh kan.untunglahhh korang.jadual kami 8am-5pm.korang ada?takde punyeeee.hihi

esok kene dah kene iron baju kurung pepagi buta.esok dah kene main cop cop toilet nak mandi.esok dah kene jalan kaki pegi kelas.esok otak dah kene gerak semula.sila bangun ye otak.jangan buat aku blurr esok.please..esok dah kene makan kat cafe yang sangat kecik dan sesak.i want Rafflesia.esok dah kene rebut-rebut surau kat fakulti.nak surau macam kat Palam.besar dan sangat selesa. rindu Puncak Alam :( esok dah kene dinner makanan kat DC.dah taktau nak makan ape kat DC tuh dahhh -.-' bosan.end up mesti order nasi goreng kampung.bosan bosan! 

need to sleep.wajib prepare mental and physical untuk esok.hahahahahaha. 
Selamat Berjuang kembali Shazana :D 

night everyone ^^

Wednesday, November 16, 2011

kerjaya tetap Cik Shaza semasa cuti adalah melagha :D

assalamualaikum semua :)


Alhamdulillah,sekarang masih cuti even kawan-kawan yang lain sudah pun memeningkan kepala kat U tuhh.hihi.terimakasih Dean :) kami,para pelajar perubatan UiTM masih berfoya-foya,melagha kat rumah nie.cuti lebih seminggu je dengan korang yang lain.nanti-nanti korang cuti lagi over over dari kiteorang.so,takpayah lahh nak jeles jeles sangat sekarang nie ye. T_T


hanya satu hipotesis yang boleh dibuat berdasarkan dah seminggu lebih cuti nie kan. "semakin lama cuti,semakin lama lah buku duduk diam tanpa disentuh dalam beg tu." ye..hipotesis diterima untuk diri aku nie lahhh =.= dan,dengan yakin nya..takkan ada budak lain yang pemalas sepemalas aku nie. "saya menghargai masa yang ada nie untuk bersama keluarga.nanti balik U nanti baru lah study." -ayat nak sedapkan hati sendiri- booooooooooo shazana!


harinie,baru aku sedar..nape aku tak study time cuti nie.hal ini demikian kerana....TAK ADA langsung subjek math dalam course aku nie.yang mana,selama nie kalau balek rumah..hanya subjek mathematics yang akan aku buka ketika cuti.sebab..math cool.boleh buat dimana-mana sahaja.selalu kat rumah study depan tv.dah tuh,ni semua subjek membaca,menghafal,menghighlight.memang harapan lah kan nak study depan tv.betapa aku rindu kan mathematics.rindu nak tekan-tekan calculator :(


naik cuti,ada test titas. 3 minggu lagi second PT pulak. Y__Y itu sungguh menarik bila satu hape pasal titas pun tak baca lagi dan tak amek peduli langsung pasal PT.sungguh menarikkkkkkkkk! taktau macam mana nak timbulkan semangat nak study kat rumah nie.haihhhh.kawan-kawan,maii lahh bagi sikit semangat berkobar-kobar korang tuh kat aku nie haaa..hihi.


budak pemalas yang tak pernah serious time study.huhu.
*cubaan melakukan muka hodoh akibat kebosanan melampau revise fizik before quiz time asasi dulu*

Wednesday, November 9, 2011

assalamualaikum 

tidak dalam semua perkara kita diberi peluang kedua.
jadi,gunakan lah peluang yang masih ada
peluang yang ada di depan mata
dengan sebaik mungkin.
:')

Sunday, November 6, 2011

Happy Birthday Abang! ^,^

HAPPY BIRTHDAY KAMAL SHAZNI BIN SALIM
selamat menjadi makin tua.hihi

Thankyou ^^

Terima Kasih lah budak ye sebab bagi kek nie :)
wajib lahh suke.Indulgence Secret Recipe.my feveret gitu.hihi

4 november 2011
dapat sehari awal.birthday actually 5 novemver.tapi sebab jumaat tuh dah start cuti,semua nak balik.dapat lah 4november ^^

Tuesday, November 1, 2011

hello november ^^

assalamualaikum :)


alhamdulillah.harinie dimulakan dengan permulaan yang baik.bangun bangun dari katil kaki dah boleh lurus.thankyou Allah. tapi bila jalan still bengkok sikit lah.insyaAllah tak lama lagi elok lah nie :) sakit pun dah kurang.kadang-kadang bila tak ingat kaki tu sakit,jalan bukan main seronok..auchhhhh! ade lah sakit dia.hehe.


alhamdulillah.harinie jugak dapat makan McD for my lunch.even kene tunggu lama sikit kat bilik nie sebab depa pi beli kat sec2,takpe.it's worth.sebab memang ngidam nak makan spicy chicken mcdeluxe.thankyou Atin,Dira,Adda ^.^ time sakit-sakit cmnie,memang selere besar ek?makan je keje -.- dah la jalan kurang,makan bukan main banyak lagi.besok ada lab,wajib timbang! HAHAHA


again,thankyou Allah because you gave me such a nice friendS.to my roommate,Nadhirah.thanks alot.also to Fatin,Adda,Husna,Farhah,Nazirah,Jj,Rose,Tity and others.terimakasih sangat sebab banyak tolong Cik Shaza dalam jangka masa sakit nie.paling banyak tolong dalam part beli makanan lahh kan.hihi. and keep asking me either i'm okay or not.caring sungguh kawan-kawan Cik Shaza nie.rasa disayangi sekejap.hihihihi :D


bila kebosanan melanda diri yang tengah study embryology dan berfikiran sudah lama tak mencapub depan webcam sendiri dan ini lah hasilnya.hihi. ^.^v


moga permulaan november dimulakan dengan senyuman dan diakhiri juga dengan senyuman malah mungkin yang lebih manis.insyaAllah :)

Sunday, October 30, 2011

doctor memang bagi Cik Shaza 'dadah' kot -.-

assalamualaikum :)


in previous entry nie Cik Shaza dan pun citer yang Cik Shaza injured kat lutut kan? and doctor already gave me painkiller and muscle relaxation pills.wooooooohh,ubat tuk muscle relaxation tuh sangat lahhhh 'dadah' ye.. =.= ubat dia kecik comel comel je.makan masuk mulut pun tak pahit.makan sekali sebiji je pun.tapiiiiii......effect dia giler arhhh.siyes ngantuk giler.petang tadi makan memang dah syahid lahh after that kan.hahahahaha. malam nie,dah makan tadi.and again..ngantuk giler.bila anda tetap tahan untuk tidak tidur dan hasilnye adalahhh otak anda akan menjadi blurr seblur yang mungkin.i hate it! buat soklan tutor..soklan DNA replication je pun.hellooooo dah belajar time asasi okey.tu pun dah sampai 2 jam lebey T__T sila lah bayang betapa blur nye Cik Shaza nak baca dan jawab soklan yang sepatutnye boleh buat paling lama pun dalam 30minit je.sedihhhhh giler :( rasa waste time gilerr arhhh.takpe takpe.cool shazana ^.^ now..i really need to sleep.kalau tak makin blur arr jadinyeeee.soklan yang belambak-lambak lagi tuhhh.ehemmmm,,masa terluang nanti lah siapkan.hehe.k goodnight everyone.have a nice sleep.sweet dream! :D


nie lorhh ubat yang comel comel tuh ^.^

minggu paling aktif di alam universiti ^^

assalamualaikum :)


haii.minggu nie memang busy giler.tiap petang turun training bola jaring.kalau petang hujan,malam lahh pulak.asalkan bolehhh -.- bola jaring nie tuk IVG. IVG? okey okey. Intervarsity Games.game antara course medic dengan universiti universiti lain.badan pun dah macam orang orang tua dah.sakit sana sini. :(

malam jumaat haritu,kiteorg ada Nite Run.pusing-pusing UiTM waktu malam.sepatutnye kene lari lahh kan.tapi kiteorang takde lari nye pun.lari sikit jalan je lebey.hihihiii.Nite Run nie untuk penutup Pesta Konvo.alahaiii,bile tengok orang jalan-jalan pakai jubah.seronok gilerrrrrr! bila lahh aku nak konvo pulak.fine,5 tahun lagi -.- harap bersabar shazana. btw,cantik jugak UiTM nie waktu malam.teruja kejap.hahahaha.biasa lah,orang jarang kuar malam kan.susah nak tengok lampu-lampu keliling UiTM nie.selalu malam-malam jumpe lampu court je.hehe.





semalam pulak,IVG! :D dari pagi sampai ke petang tak habes-habes -.- bukan main lame lagi kan.haha.alhamdulillah,netball dapat 2nd place.volleyball pun 2nd place :) game lain pun banyak jugak yang dapat tempat rasanya.terer jugak UiTM ehh.hihiii.TAHNIAH semua player!


opsss..lupe pulak.terimakasih jugak dekat Co-crew dan paramedic paramedic semua ye. :) baju kuning untuk player.baju oren untuk co-crew and paramedic.tapi memang tak adil.baju co-crew ngan paramedic cantik! OREN!ciss cisss giler.

gambar atas nie muke tengah ceria ceria sebab belum start game pun lagi.tengah nak amek sarapan.sempat aje berposing sebentar walaupun time tuh lapar gilerrr.hehe.


nie lah team netball UiTM A-pre-clinical. (year one plus year two)

yehhhhhh! nie lah muka-muka year one team netball.memang kiteorang 4 orang je year one.yang lain semua akak-akak senior year two.seronok main ngan senior.atleast boleh merapatkan kita dengan senior-senior kan :) 


tapi..malang tidak berbau kan.tengah-tengah first half final,Cik Shaza injured.jatuh terhentak lutut.ya Allah,sakit dia jangan cakap lahhh.memang tak boleh nak jalan langsung time tuhhh.bila jalan memang rasa lutut dislocate gilerr.menangis macam hape semalam *okey yang tuh segan* 


gambar nie nampak je ceria semacam tapi sakit tetap sakit.time nie boleh la senyum,duk terbaring je pun.cuba suh jalan.memang taklahh muka macam nie kan :P saje nak tunjuk masuk ward pusat kesihatan (pk) tuh.hihii.Cik Shaza lahh the only one player UiTM yang injured sampai kene masuk pk.hahahahahaha. lutut sekarang okey sikit lah.tapi kaki tak boleh nak lurus lagi.jalan pun terhegeh-hegeh je.doakan lah Cik Shaza cepat sembuh ye :) kalau esok tak elok lagi,kene lah pi xray pulak.mintak-mintak takde pape lahh yang serious.amin.

habisnya IVG.habis sudah lah minggu-minggu yang busy untuk Cik Shaza.sepatutnya..masuk SAF (sukan antara fakulti). tapi dengan yakin dan confident nye..mesti mama Cik Shaza tak kasi masuk punye lahhh.mesty suh jaga kaki dulu.nie pun dah suhh jangan gerak banyak.sorry mama adik buat mama risau kat sana.insyaAllah adik okey je kat sini. :') terimakasih kat kawan-kawan yang sedia membantu.yang bagi semangat.terasa disayangi kejap dengan dyeorang.hehe ^.^

okey lahh.panjang lah pulak entry nie.yelahh punye lame tak update kan.hihi. moga berjumpa lagi :)

**boleh bezakan lah kulit yang putih tak putih sangat lahh before main dengan kulit hitam plus sunburn time kat ward.haha

Saturday, October 22, 2011

nak gurau pun agak-agak lahhh

assalamualaikum 


okey.harinie memang mood dari pagi sangat tak baik.sangat sakit hati.sangat bengang.sangat rasa nak tumbuk-tumbuk semua orang yang berkenaan.seriously aku sangat bengang.sorry lahh.maybe bagi korang benda tuh simple.tapi bagi aku sebagai perempuan,aku rasa benda tuh sangat personal.


aku tak kesah kau nak gurau-gurau ngan aku.nak berlawak jenaka yang totally tak kelakar bagi aku.aku pun tak faham ape yang korang nak gelak sangat pasal benda tuhhhhh kn..nak gurau tuu,gurau lahhh tapi jangan lah over sangat.bila korang buat selama nie aku layan je.aku buat taktau je kan..agak-agak lah nak bergurau tuh.limit kesabaran aku nie bukan tinggi sangat and again sorry..korang dah buat aku tak boleh nak sabar dah.aku tak suke marah..sebab bila aku marah memang aku sendiri takley nak control.aku taknak buat korang saket hati ngan aku sebab kita nak hidup 5tahun sesama dalam MBBS nie.


bagi aku..korang main hack hack jadah haram tuh kan.memang nonsense! korang tak reti ke nak bezakan hak asasi setiap manusia tuh dengan hak-hak bersama. -.-' ape yang korang buat tuh..main hack hack bagi aku satu benda yang sangat PALING KURANG AJAR. aku sangat sakit hati.sorry. memang bukan aku yang kene hack,tapi nama aku kene petik sekali dalam agenda korang tuh.


honestly..memang aku sakit hati sangat nak korang sekarang.memang tersangat sakit hati.sumpah.sorry giler.tapi memang aku dah takley nak positive kan dah perasaan tuh..


and..sila lahh jangan biar pemikiran korang tuh sempit sangat ehh.bila perempuan kawan rapat sikit dengan laki..dah nak kene scandel,nak kene gosip.korang budak-budak bijak je semua.so,sila lahh berfikiran luas sikit plus korang tuh bukan budak-budak sekolah pun lagi.dah masuk U pun.sila lah berfikiran matang sikit.


sorry kalau ayat kasar.tapi dalam keadaan yang sangat sakit hati nie.aku rasa nie lah ayat yang paling baik boleh aku tulis.terima kasih.

Sunday, October 16, 2011

gelabah -.-

assalamualaikum semua :)


Cik Shaza pun taktau kenapa bila nak exam je mesty cuak plus gelabah plus tak sedap hati plus tension yang melampau..aaaaaa...pape je lahh yang seangkatan dengannya. -.- korang cmtuh jugak tak?hurmmmm..bila tengok orang lain,macam okey je.tapi Cik Shaza memang tak boleh.even kat luar nampak gelak-gelak je kan..dalam nie...huihhhhh Cik Shaza je yang tau perang saudara antara perasaan rilek dengan perasaan gelabah tuh macam mana.hehehehehe.


this Friday,Cik Shaza ada PT (progress test).doakan lahh Cik Shaza tak blank dalam exam hall tuh and mampu buat yang terbaik.nak dapat A ke.A+ ke..memang macam harapan yang samar-samar je lahh kan.A* jangan habaqqqq lahhh.bukan samar-samar dahh.nampak pun tak.kabussss bukan main tebal tutup A* tu.hahahaha.just aim nak dapat kat B lah.tu pun dah bersyukur yang teramat sangat.


tapiiiiiiii...bak kata pepatah "jangan mengaku kalah sebelum berjuang" kn? erkk,pepatah ke tuh?alaaaa..tak kesah lahh.ye,kita mesti cuba sedaya upaya.usaha selagi boleh. :)  kalau ada rezeki,mana lah tau result kuar, 20116***** dapat A* ke kan..ehemmmmmmm...hikhikhikhik *pasan melampauuuuu* :P amin amin amin. amin kan tau?heeeeee.. ^.^

Saturday, October 15, 2011

peneman saat suka dan duka

assalamualaikum :)


from left: CICI,CHUIZ,HANA

HANA tuh baru je dapat.akak Cik Shaza bagi :D so..HANA stand for HA=HAni and NA=liyaNA.gabungan nama kakak Cik Shaza dengan Cik Shaza sendiri.yeeee...liyana also my name okayyy :) CHUIZ pun orang bagi jugak.then nama tuh macam sudden je dapat time kat Samura dulu.ehhh,,jangan pikir budak Samura yang bagi ehhh.bukan bukan bukan..hehe. and..CICI,sangat best kalau peluk time tidur.memang konpem lena lahh.sebab tu jarang nak tengok Cik Shaza tak lena tidur.hari-hari memang lena sungguhhhhhh.hehehehe.

saja posing gedik dengan HANA before pi kelas.hihihihiiiii

Tuesday, October 11, 2011

betapa saya rindu kan saat itu...

assalamualaikum










RINDU nak lepak dengan korang.RINDU nak luahkan segala masalah dekat korang.RINDU nak nagis depan korang.hahaha RINDU nak lepak sesama dengan korang.RINDU nak jerit-jerit tak kire masa dan tempat dengan korang.^.^ RINDU nak gelak terbahak-bahak dengan korang.RINDU nak kene peluk dengan korang.RINDU nak kene tepuk tampar cubit sepak sekeh dengan korang.hehe RINDU nak gosip sama-sama dengan korang.RINDU nak gaduh-gaduh manja dengan korang.RINDU nak melantak dengan korang.RINDU nak study sama-sama dengan korang.RINDU nak cakap dengan suara kartun dengan korang.RINDU nak tengok sunrise dengan korang.RINDU nak pi shopping dengan korang..RINDU semua lahhhh dengan korang..terimakasih sebab jadi kawan yang sangat best untuk aku.loveyou girls! :')

Sunday, October 9, 2011

mula rindu mereka yang tiada disisi :(

assalamualaikum


duduk kat uitm shahalam nie sangat tak sama dengan duduk nya dulu dekat uitm puncak alam.orang kata puncak alam bosan sebab jauh dari bandar.shahalam best sebab dekat dengan semua tempat shopping.tidak! tidak ! tidak! uitm puncak alam the best ever! cafe rafflesia mmg terbaik lahhhhhhhh.sini DC ada hape je.tak best.dah la jauhhhhhhh dari kolej :(




honestly sekarang nie tengah homesick :(( takkesah lahhh dah degree ke,hape ke..biarlah nak homesick punnn.nak balik..nak balik...nak balik! nak balik tapi tak boleh.banyak keje nak kene buat.test pun dah dekat.banyak chapter tak cover lagi. MAMA,serious adik rindu nak makan masakan mama. T__T meh lahhh ajak ayah datang shahalam.makanan kat sini tak sedap.nak makan makanan mama masak jugakk.nak makan masak lemak ayam dengan kangkung belacan. sedapnyeeeee!


*wuuuuuuuu.....rasa nak nages pulakkkk.hahahahhahahaha*


padahal minggu lepas baru je balik rumah kan..nie dah homesick balek.hahahaha.nie semua kes makanan kat DC tak menepati citarasa.dah lahh hari minggu kan..pastu makan pun macam,alahaiiiiiiii...mana nye tak rindu masakan mama.kalau kat rumah,weekends mesti makan sedap-sedap punye! time tuh lahh tak kesah nak gemuk ke,buncit ke..asalkan makan.hehehe


the other reason mesty lah sebab tension study kat sini.memang lah jarang study bila balik rumah.*confession disitu.hahaha* tapi..bile kat rumah tenang je nak study.study depan tv pun senang je masuk.sebab ada ayah dengan mama sekali kat situ.mungkin mindset dah memang macam tuh kot.sebab dah biasa dari dulu sampai form3 mesty study depan tv and mesty ada ayah ngan mama.orang nak cakap Cik Shaza manja ke..ngade ke..hape ke..lantak pi lahhhhh.tapi tuh lah yang betul.sangat senang study bila ada ayah and mama disisi. :')


i miss you sooooooooooooo much ayah and mama! ^,^

Wednesday, September 28, 2011

wordless wednesday



:(

ketidakstabilan emosi -.-

assalamualaikum :)


harinie..emosi Cik Shaza sangat terumbang-ambing yeeeee... -.-'' semua nie sebab kepenatan yang melanda diri dan kesibukan hari-hari sebagai seorang pelajar universiti.hurmmmm..


minggu nie,terasa sangat banyak keje kene pulun dalam one week nie.seriouslyyyy penat.kalau penat buat kerja,then kerja tu siap takpe.nie,penat dengan jadual harian je.kerja tak jalan-jalan jugak.hurmm.untunglahhhhhhhhhhhhh


buat pertama kali dalam sejarah semenjak menjadi pelajar ijazah nie Cik Shaza tidur lewat dari pukul 12.haihhhhh.semua sebab..malam nie jugak lahhh Delima nak buat perjumpaan.habes around pukul 11 jugak tadi.so..terpaksa lahh bersengkang mata,menahan dengan ape jua cara sekali pun bia mata nie tak tertutup semata-mata nak siapkan soalan sgs physiology yang baru je kami kami nie dapat petang tadi and kene bincang esok -.- sgs tuh small group session.ala-ala tutor lorhh.tapi just dalam 10 ke 11 orang je dalam satu group. 


then..dalam minggu nie jugak,kene siapkan presentation for titas (tamadun islam dan tamadun asia).buku teks dia pun tak dapat lagi.tapi dah kene siapkan.acane tuh?acane tuhhh? urghhhhhhhh..emo emo..hahahaha.


tak lupa kepada report lab biochemistry ye.kene hantar isnin minggu hadapan.report nie by indivudual.takde dahhh report wat dengan group group nie macam asasi dulu.sorang buat sikit kan.sekarang nie semua kau buat sendiri -.- tapi selamat tak payah nak membebel-bebel macam asasi dulu.tapi..susah jugak..sebab report kali nie banyak graph.Cik Shaza sangat lahhh anti dalam melukis-lukis graph nie.harap maklummmm.hakhakhak.


memang tak boleh nak nafi yang harinie memang Cik Shaza sangat emo dengan semua benda.kalau before before nie still Cik Shaza boleh sabar..ohh harinie,i'm sorry.kau buat pagai kau,ikut kepala kau je..memang nasib lahh kan. *seriously sangat geram sampai geram tuh rasa nak nages*


kita boleh konklusikan.. semakin banyak kerja,semakin banyak benda perlu difikirkan.apabila banyak benda yang harus difikirkan,emosi akan menjadi tidak stabil.dan apabila emosi tidak stabil,segala expression menunjukkan kemarahan/kesakit hatian/kebengangan dan segala yang lain-lain lah akan terexpresi secara naturalnye.hehe.bukan buat-buat ehhh.memang takley control dahhhhh.


btw,thanks alot to Raisya Nurfarahin Abd Raof.sebab dia je yang tau macam mana Cik Shaza kalau tengah bengang,so..tadi Cik Shaza melepaskan geram-geram tuh kat dia.hikhikhikhik.terimakasihhhhh raisya.loveyouuuuuuuuuu! :D


meet my beautiful BFF-Raisya <3

harinie memang muka Cik Shaza masam mencuka. ^^

Sunday, September 25, 2011

hectic

assalamualaikum :)

lamenya tak menaip kat blogspot.com nie.kesibukkan diri dan ke-busy-an hari dan kepadatan jadual membataskan Cik Shaza menghabiskan masa-masa indah untuk menaip-naip kat blogspot.com nie.

untuk semester satu nie sahaja,kami..para pelajar fakulti perubatan UiTM ada dua module. General module and Musculoskeletal module.memang lah nampak sikit je..dua module.tapi...input kat dalam satu module tuh pun dahh boleh botak kepala. -.-

buat masa sekarang,kami akan mengharungi General module.iaitu,module paling panjang.kalau tak silap lahhh.hehehe.subjek-subjek yang bakal menyakitkan,mendenyutkan,mentensionkan kepala Cik Shaza adalah seperti berikut.. Anatomy,Physiology,Biochemistry and Molecular Medicine,Pathology,Microbiology, Parasitology,Pharmacology, BEL, TITAS, Population Health and Preventive Medicine,Early Clinical Exposure. T___T dan,perlu juga mendengar segala ceramah yang dah termaktub dalam Personal and Professional Development.


and,fyi..fakulti medic kat sini,memang tak akan bagi lecture notes okey -.- so..haaaa..time lecture,masing-masing marathon lahh jari jemari menyalin segala slide yang ada.penat dia memag tak payah cakap lahh. :(


baru berapa weeks je kat sini,tapi dah mula rasa tension. T___T kerja yang sangat banyak.saket otak kadang-kadang dibuatnya.and..budak-budak kat sini,semua macam dahh tau semua je -.-' Cik Shaza gak yang still terkebil-kebil dalam lecture hall tuhhhhhhh.aaaaaa,sedihnyeeeeeeeeeeee....


and..weekends kali nie banyak dihabiskan untuk menyalin semula segala notes dan tidur.winkwink. sape kata budak medic takde masa nak tidur lama-lama. ade masa lahhhh.hehe :D


meja yang besar pun still rasa tak muat.meja study kat puncak alam jugak best!

bila dah penat buat atas meja,atas katil pun bolehhhhh :) ye,tuh buku campbell.berguna jugak campbell nie akhirnya.time dekat asasi,memang harapan je lahh kalau Cik Shaza study bio bukak campbell.memang takkan mungkin lahhh kan..huahuahua.saya tak serajin yang lain bukak buku tebal-tebal.and now..kene jugak lah belajar bukak-bukak buku tebal-tebal yang sememangnya bukan kemahiran Cik Shaza.aaaa...memang tak reti study guna buku tebal-tebal nie. -.-

okey..note biochem pun dah panggil-panggil Cik Shaza suruh siapkan dia.hehehehehehehe =.=''

cukup lahh membebel.babai

i need an icecream please....seriously tension. 

lagu paling banyak diulang-ulang hari ini.hehe

Wednesday, September 21, 2011

Mengapa Hawa Tercipta Saat Adam Tertidur :)


Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.

Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut. Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.
Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang ,,,,

sumber: facebook. :D

Cik Shaza sangat tertarik dengan ayat.. "sebaliknya wanita,saat dia kesakitan,maka semakin bertambah sayang dan cintanya..." and,Cik Shaza rasa memang betul pun.even hati seorang perempuan tuh sangat sakit disebabkan lelaki tersebut,pasti dia tetap sayang kat lelaki tuh.just..antara dia tunjuk sayang dia tuh lagi..or,dia simpan jauh-jauh dalam hati sendiri.

Sunday, September 11, 2011

Minggu Destini Siswa UiTM Shah Alam

assalamualaikum :)
fuhhhh..after 4 days,Cik Shaza pegang dan on jugak laptop nie.alhamdulillah.hari hari sebelum nie,dapat jeling-jeling je laptop.niat di hati tuh memang nak online,tapi masa tak mengizikan.hehe finally..now,i'm typinggggggg! :D


6hb September 2011 keterbelakang nie..Cik Shaza dah pun mendaftar sebagai pelajar UiTM ShahAlam.syukur alhamdulillah selamat sampai dan segalanya berjaya lancar. :)


now,MDS is officially over! MDS sangat seronok actuallyyyyy..and will miss our Pemimpin Mahasiswa.Kak Hana,Kak Oni,Kak Amni,Kak Nurul,Kak Pah,Kak Che Nor,Kak Tirah,Kak Ainul,Kak Ena,Kak Syikin,Kak Siti and Kak Lyani. :) TERIMA KASIH sangattttttt kakak-kakak semua.even just one week sesama,rasa sedih pulak bile nak habes MDS.kakak-kakak memang terbaik lahhhhh! ^^




sanggup berbasah asalkan kami kami Pelajar Baru nie tak kene hujan.sangat terharu ye waktu tuhhh.thankyou again akak-akak :') hope will see you all again.


esok,bermula lah perjalanan Cik Shaza sebagai seorang penuntut UiTM.kene lahh bangun awal,siap-siap nak pi class.haihhh,lame bebenor dah tak bangun dengan perasaan nak pi class.harap-harap bersemangat lahh ye.hehehehehehe

Saturday, September 3, 2011

menghargai hari hari yang masih ada :')

assalamualaikum

Ramadhan rasa kejap..nie raya pun rasa sekejap je jugak -.- esok dah nak masuk raya ke-6 dah pun.haihh.tinggal 2 hari je lahh lagi nak melagha-lagha kat rumah nie.nak bersenang-lenang..bersuka ria..bergelak ketawa..melantak setiap masa celik mata.after that..hye hye bookS. :( barang-barang semua pun tak pack lagi.malas.nanti nanti lah.ShahAlam je,tetinggal boleh balik amek kan? :P haah lah boleh balik,memang nak kene siku ngan mak Cik Shaza boleh lahh.hahaha.suh kemas awal-awal taknak,pastu tinggal tinggal barang pulak,memang mintak nahas :P


jom citer riang ria raya pulak.hikhik.semalam RAYA KEEMPAT,just pi jalan rumah makcik pakcik sedara Cik Shaza kat area Seremban nie je. :) petang pi rumah Aunty Lati dengan Uncle Rafi.nie pun makan banyak jugak nie.hoho.malam tuh pulak,gather kat rumah Aunty Min.semua lah makcik pakcik Cik Shaza ade kat rumah Aunty Min.takyah cakap pun takpe agaknye..kat rumah Aunty Min pun Cik Shaza melantak tak hingattt jugak. :P 


harinie RAYA KELIMA,Cik Shaza ikut ayah pusing pusing Port Dickson je.pi jalan-jalan rumah pekerja-pekerja ayah.memang full giler perut Cik Shaza harinie walaupun pi 3 rumah je.selamat lah ada yang still kat kampung,ade yang bukan duk PD.kalau tak,memang boleh meletuppppp perut.semua hidang makanan berat berat.nak taknak kene gak makan,sedapppp pulak tuh juadah yang dihidang.tuh la main balun masuk mulut terus je..hakhakhak. 


punye lah sedap sumbat sumbat je dalam mulut beberapa harinie..haaaaa! memang sah lah,tadi timbang berat Cik Shaza naik sudah.hahahaha.puasa takdenye turun berat pun.time raya makin naik pulak,melampau sungguh lerrr badan nie kann -.- masuk U nie,wajib exercise.hoho.tapi macam biasa lah,selalu niat je lebih nak exercise nie,nanti..haihh,,yang hadoooooo.kuak lentang atas katil ade lahhh.hihiii


lemak lemak terkumpul sepanjang cuti dan diextrakan dengan ketupat,lemang,rendang dan lodeh hari raya yang bakal dibakar tidak lama lagi.

Friday, September 2, 2011

Summary Raya pertama,kedua dan ketiga :)

assalamualaikum :)
lama jugak tak update blog nie ek?padahal baru bape hari je.haha.tengah boring boring makan anggur,tengok tv,tunggu nak pi umah makcik..menyempatlahh Cik Shaza nak update blog.hehe.

RAYA PERTAMA :D
seperti raya raya tahun yang lepas jugak.bangun pagi,pergi lawat kubur arwah atuk.after sembahyang raya,makan makan dulu kat rumah.nyumnyummm.mesti lahh kuah lodeh dengan sambal yang Cik Shaza sambar dulu.rendang,kari kambing,kuah kacang semua.second round nanti baru lerr wujud dalam pinggan Cik Shaza.hihii then,lepas kenyang..baru lah sesi fotografi and sesi bermaaf-maafan.tahun nie dapat tiga angpau ye..hoho.abang dengan baik hati bagi angpau jugak.yelahh.dah keje kan..kene lah bagi angpau. :)

Tema tahun nie Maroon ye ^.^

RAYA KEDUA :D
Selamat Hari Kemerdekaan ke-54! syukur dengan keamanan yang dikecapi.alhamdulillah. okey,harinie pulak.pagi pagi buta bangun sebab nak berangkat ke Mersing pulak.gerak awal,sampai pun awal lah kan..hehe.alhamdulillah,Cik Shaza selamat sampai.first place nak terkam mesti lah umah tok!hehe. tok lah yang jaga kami adik beradik dari kecik.so,dah rapat ngan family atok. then,raya kedua nie just melawat jiran jiran kami dahulu and kawan kawan ayah yang masih ade kat Mersing nie lah :)

Sister and Mama.
pengkar betul tangan tuh pegang DSLR.hahahahaha.orang kampung,biasa ler. :P

RAYA KETIGA :D
harinie just pergi bape buah rumah je.sikit je.sebab after zohor kami dah berangkat pulang ke Seremban dah.pegi umah Mak Along kat Pengkalan Batu,then rumah kawan kawan ayah.harinie pi jalan-jalan dengan Ucu,Pak su and si kembar yang comel,Farhana dan Farhani. :)

Sedara Cik Shaza kat Johor :)
ramai lagi takde dalam gambar nie.Angah,Ude,Dik Syafiq,Pak Lang,Kak Ayu,Pak Tam,Pak Anjang,Anteh.tak lupe,Abang yang amik gambar.hehe.

haa.nie lah si kembar comel.kakak nama Farhana (atas pangku akak).si adik nama Farhani (atas pangku Cik Shaza) hopefully nanti Cik Shaza dapat twin yang adorable cm dyeorg nie.hoho. umur baru 3 tahun,tapi yang kakak dah pandai suap adik dia makan nasik.alolololoooo comel gilerrr ^.^ the best thing,tanda lahir Cik Shaza dengan akak Cik Shaza sama tau.si Farhana dengan Farhani nie pun tanda lahir dyeorang sama dengan Cik Shaza ngan akak.hehe

tuh la sinopsis tiga hari beraya.hehe.kalau sempat berjalan raya lagi,Cik Shaza update lah ye.kalau tak sempat,kita update pasal masuk U je lah teruihh.hehe. :)

Tuesday, August 30, 2011

1 Syawal :)

assalamualaikum :)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
pelita takde,ganti dengan lilin pun okey lah.hehe

di sini,Cik Shaza nak susun sepuluh jari..mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.mana yang tersasul kuar dari mulut yang tak enak didengar,mana yang tergurau sampai menyakitkan hati,mana yang tercuit sana-sini.harap maafkan lah Cik Shaza ye ^,^

semoga berat badan maintain.jangan makan terover ye.kesihatan kene jaga jugak.lontong,kuah kacang,nasi impit,nasi beriyani,nasi tomato,semperit,tart nenas,honey cornflakes..ape lagi ek?haaa,semua lah.memang sedap ponggg.terliur-liur tengok.sebulan kene tahan nak makan lah katakan.ye tak?hoho.sabar sabar..banyak lagi masa nak makan semua tuh.ada sebulan.so..jaga kesihatan ye.

untuk batch yang masuk degree 4hb-7hb September nie..eheemm,,sila lah pack barang anda siap-siap ye.jangan nak duk raya sakan,sat g..esok nak pi baru carik semua takde.sebenarnye..Cik Shaza pun tak kemas lagi.hehe.memang tabiat kemas last minute -.- tapi insyaAllah barang-barang yang dah beli tuh cukup lah.heee,,

moga lebaran kali ini membawa keberkatan dan keceriaan buat kita semua.amin :)

Sunday, August 28, 2011

kenapa cepat sangat Ramadhan tahun nie pergi? :(


assalamualaikum :)
pejam celik pejam celik.ehhh..nak masuk bulan Syawal dah pun.maknanyeee...beraya lah kito yo!hehe.tapi sedih,terasa kejap sangat Ramadhan tahun nie..hurmm.moga moga dapat bertemu lagi Ramadhan tahun hadapan.amin :D


Ramadhan tahun nie sangat bermakna buat Cik Shaza sebab dah 3tahun dah puasa di perantaun tapi kali nie kat rumah. ^,^ hakhakhak.orang lain bertahun-tahun pun okey je kan.. :P tapi serious rindu nak puasa full sebulan kat rumah. alhamdulillah,tahun nie dapat merasa balek puasa penuh kat rumah.hehe.


2 tahun puasa kat Sains Muar (SAMURA) sangat memberi 1001 memori lahhh.hehe.Ramadhan kat Samura sangat happening.besttt! siap ada bazaar dalam sekolah lagi.cikgu cikgu yang jual.hehe..menu yang wajib beli,mesti la nasik kerabu.suke suke! bukan untuk berbuka ye.untuk makan lepas prep malam nanti.hehe.makan reramai depan pintu lepas light off. :D


buka sesama satu dorm.time nie lah nak tengok Dewan Makan penuh.pastu,mesti tertunggu-tunggu sapa yang bangun first hari tu..hoho.Cik Shaza konpem bukan lah.dalam kalangan yang terakhir ade lah.hehehehe,,bukan sebab ape..malas nak berebut letak pinggang dengan basuh tangan.makan habes awal dah.ecececehhhhhh :P


buka dengan dormmates.Mika and Yuna.yang lain belum sampai kot.hehe.
semangat pakai baju dorm harituhhh :)


memori paling haru bile pikir balek,first puasa time Form4.bangun sahur bukan nya carik makanan.bukak loker carik duet syiling,terjah public fon.call mama nages nages. *baik pulak guna public kn,padahal handphone ade je.biasalahh,senior ade..mana boleh gune.kantoi lah.HAHA :P * yang kesiannye..call sampai masuk subuh tuh -.- dengan aku tak sahur,mama pun dapat sahur sikit je.hehe! sorry mama. disebabkan aku nages macam nak hape pagi tuh,teruihhh saket kepala giler babeng.so,melepek lahh si Chubun nie kat sickbay.hohohoho time Form4 memang homesick ponggg.*ngaku nie* Form5 ceria selalu je dah.hehe
*Chubun:registerd nama Cik Shaza kat sekolah. *sickbay:bilik sakit


setahun lagi pulak,dekat Puncak Alam.pegi bazaar dengan roomate lah selalunye :) rindu sangat sangat.time membeli,masing-masing ikut nafsuuuuu.semua benda nak belinye.time buka,haa..baru tau senak perut nak habeskan.hehe.paling kelaka,asyik Aisyah je kene bebel tiap kali buka.sebab..asek air dia je yang tumpah.hehe.


pesanan ikhlas daripada Cik Shaza,buat sesiapa yang balik kampung,semoga selamat pergi dan balik ye!bawak kete elok elok.jadilah pemandu yang berhemah.pastu,jangan main mercun,main bunga api takpe. ^.^v 


moga bertemu lagi.babai :)

beringatlah bila berkata-kata

assalamualaikum :)
peringatan: ENTRY KALI NIE PENUH EMOSI.harap maklum.


okey okey.sila bersabar Cik Shaza.fuhhh fuhhhh.astaghfirullah hal azim.senyum senyum :) maaflah ye.Cik Shaza nie memang agak panas baran sikit orang nyeee.tapi akan panas baran bersebab je lahh kan.takkan benda remeh pun nak panas panas pulak.dulu ye,sekarang tak dah. ^.^v alhamdulillah.


hurm.benda nie simple je actually.plus,bukan kene kat aku pun.tapi bagi aku,dia nie dah sangat melampau.ye,seriously melampau.aaaaaa...geramnye! dia hanya seorang kenalan FB aku.


sorry to say,dia sangat bangga bangga sangat dengan ilmu agama yang dia ada.dah sampai jadi sombong pulak rasanya.mula mula aku still respect lagi bile dia debat debat dengan kawan FB dia yang lain.debat pasal benda lain,then..tetibe nak kaitkan dengan bab agama.bila baca..memang betul ape dia cakap.aku terima.memang takperlu persoalkan ape-ape pun lahh yang tu.hehe


tapi..bila ada satu post nie aku baca.dia marahkan sorang budak nie,tapi kenapa nak babitkan ibu bapa budak tuh pulak.kenapa nak cakap,"parents budak tuh mungkin bermasalah and tak pernah nak ajar bab bab agama kat budak tuh dari kecik." then,dikaitkan dengan parents dia dah pernah pergi haji..so,pendekatan ilmu agama yang parents dia ajar kat dia lebih daripada parents budak tuh. -.- 


hooo hoo hooo,,nak sebut nama..serious mengaibkan pulak manusia tersebutkan.tapi sian giler kat budak tuh.sian giler lahhhh.takperlu lah kau nak cakap macam tuh kot kat budak tuh.yelah..kau 20tahun,budak tuh baru 18tahun.mungkin care dia bagi pendapat kat status kau tuh salah,tapi kau pun boleh la tegur dia elok elok kot.and..rasanya,kita diajar untuk menerima pendapat orang lain.kalau taknak dengar pendapat orang lain,takyah la post status kau tuh.haihhhh.


aku yang takde kaitan,just baca baca nie je pun dah panas bile kau cakap macam tuh..cube bayangkan budak tuh macam mana.ilmu agama aku pun takde lah tinggi melangit,tapi aku still tau adab adab pertuturan,adab dengan sahabat.hati orang,sila lah jaga kau nak orang jaga hati kita.kalau ye pun nak tegur sampai tahap macam tuh,kau boleh PM je budak tu kot.takdelah orang lain pun baca sekali.


please lah respect each other.and,ikutlah resmi padi,makin berisi makin tunduk.jangan ikut lalang,makin berisi,makin tegak.bagi nasihat boleh,tapi biarlah ayat tuh lebih sopan.pendekatan yang sopan nie lagi senang orang nak adapt dari marah marah tau. :)


maaf kalau ada ayat yang tak betul.terkasar ke hape ke..HARAP DIMAAFI ! :D

Thursday, August 25, 2011

yeayy! Cik Shaza dapat kad raya tahun ni \(^,^)/

assalamualaikum :)


haaa..nie lah kad raya yang Cik Shaza dapat harinie.terima kasih Maga atau nama sebenar Muhammad Ridzuan Hakim. :) dun be jealous jealous okey..huahuahua. elehh,dapat satu pun nak kecoh kan?orang lain dapat kad raya bukan main banyak lagi.apelahh Cik Shaza nie..hehe. wahh Maga,tak silap lah kiteorang lantik kau jadi ketua kelas time form5 dulu.terimakasih lagi sekali ye.hilang lah sikit penat penat Cik Shaza berkemas tadi bile dapat kad raya nie kan.wahh poyo betul ayat.hihihi


tradisi hantar hantar kad raya guna pos nie pun macam dah lama je ditinggalkan.ada memang ada,tapi tak ramai dah buat.dulu zaman kecik kecik,berduyun-duyun kad raya sampai rumah.almost everyday lah time bulan puasa abg posmen hantar kad raya kat rumah.rindu nye zaman gantung gantung kad raya dulu. :')

zaman dah berubah,dunia pun dah maju.kan? masuk sekolah menengah,kad raya bagi pakai tangan je.satu class lah dapat.no hal punye.takyah setem setem kan..hehe.lumba lumba nak bagi kad raya.main selit selit kat meja pun ada je.hehe.maju lebih sikit,wish guna mesej kat handphone lahh kan.. :) sekarang..pakai FB je.pape hal,semua through FB je.nak wish birthday,nak cakap pape..hentam je kat wall orang tuh.nie nak raya,konpem penuh lahhh wall wall korang dengan wish raya nie.pagi pagi bukak FB,noti penuh je nanti kunk.hehe.

tak kire lah korang nak wish hari raya tuh guna kad ke,mesej ke,wish kat FB je ke..asalkan,niat tuh ikhlas nak wish.walaupun ape jenis medium yang digunakan..atleast,orang yang menerima tahu korang still ingat kat dyeorang tu.konpem dyeorang mesti senyum senyum kambing punyelahh bile dapat wish dari korang tu.haaa,,suke tak?suke tak?korang dah buat orang sengih sengih sebab korang.mesti lah suke kan :)

haa..meh meh Cik Shaza nak wish, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI semua.bape hari je lagi nie,takpe wish awal sikit. ^.^

selesai dah bebel ngarut ngarut,jumpe lagi :)

Wednesday, August 24, 2011

drama sebabak.

assalamualaikum :)


tengah tengah aku duduk dengan Sheda kat sebuah kerusi.siap pakai baju kurung tuh anddddd Sheda pakai shawl okey.sweeeeetttt cangat.awww!haha.kiteorang tunggu ape pun taktau lah.tunggu budak budak lain kot.sementara tuh,aku pun berbual-bual lah dengan Sheda.punya lah rancak berbual..TIBA-TIBA,muncul sorang mamat kat belakang kiteorang.agak terkejut sedikit di situ ye.mamat tuh pakai baju melayu warna purple. (aku pun tak tau nape semua nak pakai baju kurung,baju melayu.semangat raya la kot nie.hehehe) aku pun pandanglah muke mamat tuh..erkkk! encik F rupenya.homaiiiii..dalam kepala otak aku waktu tuh, "amenda pulak dia nie buat kan sini?" dia ajak aku pegi satu tempat kejap.ada benda nak cakap katanye.aku pun ikut.Sheda just perhati dari jauh.


TIBA-TIBA lagi..haha.encik F keluar kan bunga ros merah okey! punya lah besar..haha.i like. :P okey okey..tak.time tu aku pelik.pastu dia bagi satu kad nie.amenda tah tulis atas kad tuh.tak ingat..tengah encik F cakap cakap kat aku,like nak propose gitu. =.= muncul pulak Storm dengan AI. time tuh dalam otak,"dah dyeorg nie buat ape pulak.." Storm cakap something kat aku..tak ingat ayat,tapi ape yang dia cakap tuh dah buat hati aku berubah kepada seseorang.tengah tengah Storm cakap tu,encik F marah marah pulak -.- AI tahan encik F.dah macam nak gaduh pulak.haihhh.encik F paksa paksa aku terima.tapi time tuh,aku tau..aku tak boleh tipu diri sendiri sebab aku suke orang lain bukan encik F.


aku koyakkan kad yang encik F bagi tuh..tapi aku nages -.- hurm.mungkin tak sampai hati buat macam tuh,tapi aku terpakse.then,Sheda pun datang bawak aku masuk shopping complex. Storm dengan AI pun kejar kiteorang.waktu tu,siyes aku taknak jumpe sesape.konon sedih,nak nages sorang sorang lah tuh.haha! kiteorang pun masuk lah toilet.dah habes habes nages..aku ngan Sheda pun keluar lah.keluar keluar je,betul betul si AA tercegat depan kiteorang.pastu dia cakap, "sorry saya lambat.saya mintak maaf." pelik lagi time tuh.bile pulak aku dengan AA guna saya saya nie.selalu aku kau je.haha..tetiba aku nages balik bila dia cakap macam tu..dan dan....AA kesat airmata aku. :)


terus tersentak! hamek kauuuuuuu..terkejut aku.rupa-rupanya ini hanya MIMPI Cik Shaza semata-mata.haha.kalau lah dia buat betul-betul cmtuh,boleh pengsan time tuh jugak.gila seminggu agaknya.hakhakhak. mimpi nie bagi aku nightmare pada mula nya..dan sweet diakhir cerita :) orang cakap,kalau kita mimpi someone,someone tuh rindu kita.haaa..korang semua rindu aku ehh..sibuk sibuk tayang muke dalam mimpi aku pulak.hehe! *pasan* :P


tapi kalau nak diikutkan,mimpi nie ada lah kaitan sikit dengan realiti.sikit je lah eh..hehe.

pengarang jantung Cik Shaza :)

assalamualaikum :)
hai hai.dengan ini Cik Shaza nak ucapkan kat budak gemuk tapi dah kurus sekarang.tak adil betul,diet tak ajak.kurus sorang sorang je tau.aku jugak lahh yang gemuk tak kurus kurus kat sini.haihhh.ehh..melalut pulak.hehe.okey,Cik Shaza nak ucapkan Selamat Hari Lahir sayanggggg! Noor Fazmira binti Zulkifli. ^^,

pipi tuh nak lawan sha la tuh eh? :P

rindu giler lah kat semua sayangS Cik Shaza. T__T tak sabar nak tunggu raya.perkara wajib kami,mesti lahhh beraya bersama-sama.best best.seronokkkkk! :D tapi,tahun nie..tak tahu la sempat ke tidak.masing-masing busy lain macam tahun nie.dyeorg semua ada final after cuti raya tuh.aku pulak,6hb dah pi daftar U.bape hari sangat je lah dapat raya.hurm! hopefully ada masa tuk kiteorang pi pusing pusing semua rumah member ngan cikgu cikgu kat seremban nie.amin amin ^^

Fatin,Fazmira,Najeha,Shazana,Sheril,Ili 
(ili tiada dalam gambar ye.ketika ini dia berada di kelantan.tak mai raya seremban.tacing den.hehe) picture raya tahun lepas.hehe! depa lah,buah hati pengarang jantung aku.iloveyouuusomuch la babe.hehehe.

balik cuti cepat cepat sikit eh wahai sahabat sahabat kesayangan kuhhh.hehe.nanti raya,buku letak tepi dulu. :P

aaa..tak sabar nak jalan jalan raya ngan dyeorg. *eksiteddddddd*

Monday, August 22, 2011

misi Cik Shaza sudah bermula ^,^

assalamualaikum :)
haaa..nak tau tak misi apekah itu?hehe.mesti lah MISI AIDILFITRI. :D hamboi hamboi Cik Shaza.belum habes puasa dah semangat nak raya kan..7 likur pun belum lagi nieh.biasa lahhh..nak mengemas semua rumah nie pun Cik Shaza sorang.nak tunggu abang dengan akak balek tuhh,memang lah sempat tapi macam bosan bosan je duk rumah goyang kaki kan..better kemas lah awal-awal nie.takde lah gopoh gopoh nak dekat raya nanti.heee,,


harinie misi Cik Shaza hanya jahit kancing kain baju kurung sebanyak sembilan pasang.kancing dia je pun.hehehehe.then,kemas bilik Cik Shaza.so..nie nak citer pasai kemas kemas bilik lah nie.bukak semua laci laci,segala kotak harta karun semua lah.macam macam Cik Shaza jumpe.yang dah lupe kewujudan dia pun jumpe balik.hehe! time jumpa barang barang tuh,mula lahh teringat balek kenangan kenangan sebalik semua barang barang tuh :) aishhhhhhh,,ada yang best,ada yang sedih,ada yang mula nya senyum habesnya bergenang air mata.ada yang buat senyum sampai sekarang pun ada.hehe.

tuh la kotak ajaib Cik Shaza.hehe.nampak kecik,tapi boleh sumbat bukan main banyak benda dalam tuh. :) and,tuh la note book Cik Shaza time form5 dulu.macam macam Cik Shaza ada tulis dalam tuh.kat area belakang,ade cerita punya panjang dari Siti Amenah.dia lah kawan Cik Shaza selama 14tahun :') dia tulis pasal Cik Shaza.bile baca balek,uuuuuu..sebak cheq.hehe! yang paling takley blah.ada satu mukasurat tuh,siap tulis..bile bile terbukak mukasurat tuh,so..kene bgtau orang yang kita suke tuh,kite suke dia -.- omgggg.seriously tak matang langsung dulu HAHAHAHAHA

several card :) yang ada gambar tuh,card jemputan jamuan kelas 5 Arif.betul betul petang lepas habes paper Kimia SPM.best! warna oren tuh,card birthday from someone.thankyou. ^^ yang kecik tuh,kad dari Lola (my junior) wish Goodluck SPM.siap laminate tuhh.hehe. yang ada gambar orang tuh,kad jemputan party dorm Budiman3.hahahaha.party haram pun siap kad tau. :P okey,kad "Gemuk Itu Comel" tuh from my adik katil,Chuzie.last day time dia form4 kat Samura tu dia selit dalam loker.dia memang suke panggil Cik Shaza gemuk.hee,,thankyou adik!

chocolate! :D nie yang sempat simpan je la pembalutnye.yang lain lain tak simpan dah.haha! yang SAFARI tuh still ade chocolate dia dalam tu ye.tapi kalau makan skunk,mmg food poisoning lah jawabnye.bertahun dah dalam kotak tuh.heee,,bajet sayang lah time tuh nak makan.tapi after tuh,dpt chocolate 'ngapp' saja :P bunga kertas tuh,belah kiri Chuzie buat sendiri tuk Cik Shaza.dia memang kreatif pun :)

nie lah hadiah bufday Cik Shaza time form5 dari kawan Cik Shaza,Faiz Othman :) terkejut den bile balik dari library rajin rajin study sejarah (sebab da nak SPM.hehe),sekali bukak beg ada CD cerita korea tuh,chocolate dengan bunga tuh.okey,bunga tuh la belah kanan gambar atas tadi.bukan dia buat,tah mana dia kutip tah.hahaha.thankyou weihhh :)


haa.tuh la misi Cik Shaza harinie.esok ada misi lain pulak.aiyoooooo~ bile buat keje keje nie,siyes cepat rasa lapaqqqq.hahahaha.takpe takpe,semangat raya! ^.^v


okey.selamat mengharungi bulan ramadhan yang bakal meninggalkan kita lebih kurang seminggu sahaja lagi dan sabar menanti syawal yang indah lagi berseri :) moga Cik Shaza menaip lagi esok ye.hehe

"memang pilih UiTM ke?"

assalamualaikum :)
okey,masuk kali nie..taktau lah dah bape ramai orang tanya kat aku "memang nak masuk UiTM ke?" 


kenapa?pelik sangat ke orang orang yang masuk UiTM nie?UiTM universiti jugak kn?sama je lah jugak dengan UKM,UPM,UM,USM ape lagi..UIA,UTM.haaa,semua semua U lah yang wujud.ohhh,,korang tengok standard eh? nape?tak cukup gah ke nama UiTM nie?yelahh.kalau nak ikut rank,memang lah tak top mana.kalau nak banding kelayakkan,memang lah tak sehebat mana.tapi..tak bererti UiTM tak mampu menghasilkan para siswa/siawazah yang hebat.kan?


hehehehehehe.emo pulak kan mukadimah kali nie.saje je nak emo emo sikit. :P


jawapan untuk soklan tuh,seperti biasa.. "haah.memang nak masuk UiTM pun." well,memang aku aim nak masuk UiTM pun for degree nie.pelik?tak payah nak pelik sangat lah.hehe.memang tak ramai pun rasa nye yang memang aim nak masuk UiTM untuk first choice korang kan.mesti semua aim nak masuk UM,UKM,UPM.hurm.tipu lah aku pun takde niat cmtuhh.mesti lah ada. :) tapi tuh zaman baru habes spm dulu.fuhhh,letak upu first asasi UM.last last,dapat gak asasi sains UiTM. alhamdulillah.syukur je waktu tu :D


and,after almost a year jadi student UiTM.aku sendiri rasa sesuai dengan environment dia,peraturan dia.rasa best lah jadik student UiTM nie :) dari situ lahh baru aku berniat untuk still meneruskan degree aku kat UiTM jugak.


other reason,sebab UiTM nie semua bumiputera.maknanya,majoriti melayu lah kan.takde cina,takde india.perlu ditegaskan kat sini,aku bukan jenis perkauman.macam..aku melayu,mana nak kawan dengan india,cina. -.- urghhh,please.bukan okey.even my best friend kat sekolah dulu pun ada india,Aishwinee. ^,^ just,aku nie jenis cepat tension tengok orang study tau.and,semua orang boleh tau macam mana cina and india study kat U kn?fuhh.memang giler kentang kot.duk dengan semua malay nie pun,kadang-kadang dah tension.nie pulak nak duk study dengan cina,india.ohhh..memang nagis hari-hari lah.


kalau nak cakap pasal yuran?memang takde kene mengene. *pada mula nya lah* hehe. yupppp.yuran UiTM sememangnya sangatttttttttt lah murah kalau nak bandingkan dengan U lain.tapi,dulu aku pun tak tau yuran dia murah cmnie dari U lain.bila dah print borang-borang semua.baru la tengok nak kene bayar yuran bape..percaya tak percaya jugak lah mula-mula tuh kn.haha.sebab kawan kawan semua sibuk cakap yuran dyeorang RM1k plus.ade tuh RM2k plus.aku nye..RM1k pun tak sampai.hehe.bile pikir pikir balek,best gak yuran murah nie,takdelah pening pale nak carik duet nak bayar tiap sem nanti. :)


pape pun,belaja kat mana semua nya same je.semua bergantung pada diri sendiri jugak.kalau U korang tuh,first rank pun..tapi kalau diri sendiri tak usaha,tak ke mana jugak result nye.soooo..pada rakan-rakan seperjuangan 1992 yang bakal mendaftarkan diri sebagai seorang mahasiswa mahupun mahasiswi pada bulan september nie,juga buat kawan kawan yang sudah berjaya menjadi seorang penuntut universiti,semoga berjaya! moga nama tersenarai dalam dean list tiap semester.amin amin. :D

Saturday, August 20, 2011

sah Cik Shaza insomnia -.-

assalamualaikum :)
dengan ini,saya Shazana mengesahkan Cik Shaza menghidap penyakit Insomnia. O,o haha.ada tak readers kat luar sana tuh ada masalah macam nie jugak?ohh ohh.lupe nak bagitau insomnia tu apa,tapi..alaaa,,mesti lah korang semua dah tau kn?takpe takpe,nak bagitau jugak. ^,^ Insomnia ni masalah susah nak tidur dan kita hanya boleh isytiharkan seseorang tu mengalami insomnia kalau dia mempunyai masalah susah tidur at least sebulan. (baca kat web PubMed Health tadi.hehe) kalau takat baru sehari dua,takpayah lah nak cakap diri tuh insomnia.Cik Shaza nie,dah berbulan-bulan lama nye.confirm Insomnia.hehe


okey,Insomnia ni boleh berpunca daripada alcohol,coffee,stress and anxiety.depression pun boleh menyebabkan insomnia jugak.erkk,, =.= alcohol confirm tak.coffee?hurm,tak minum kopi pun kat rumah,and..aku rasa badan aku nie alien lah.haha.sebab kan,minum kopi yang pekat giler giler kat umah atuk aku pun selamberrr badak je aku tidur lepas tuh.time nak final asasi,minum redbull.konon nak stay lah,nak study.yang hadooooo.habes satu tin,terus nantuk.bazir je duet beli redbull.hakhakhak.kalau stress ngan anxiety tuh,kadang-kadang yelah kot! kadang-kadang je okey.biasa lah dunia remaja stress stress nie.kan kan? :P tapi Cik Shaza nie kemungkinan sebab dah terbiasa tidur lambat then dah tak boleh nak tidur awal -.-


kepada sesiapa yang Insomnia macam Cik Shaza nie jugak,korang boleh la cuba treatment nie ye.

  • avoid alcohol,caffeine or nicotine sebelum tidur.siapa yang smoke,sila lah berhenti terus ye.terima kasih :)
  • jangan tidur waktu siang. 
  • exercise! ho ho ho.sila lah merajinkan diri keluar riadah ye lepas nie ye Cik Shaza
  • mandi sepuas-puasnya sebelum magrib. 
  • jangan berfikir atau berkhayal time nak tidur tu.
sapa suke makan pisang tuh.haaa! makan banyak banyak.sebab pisang ada melatonin dan triptophan yang akan membuatkan korang senang tidur.boleh jugak minum susu suam.susu suam boleh memberi effect menenangkan dalam diri anda sekalian. :) insyaAllah la treatment treatment nie berjaya.sebab Cik Shaza pun belum try lagi treatment nie semua.tapi kalau mengikut kajian,alhamdulillah menjadi. 


haaaa.ni lah hasil dia bila tiap-tiap malam tidur lewat.eye bag yang sangat jelas terserlah ye readers sekalian.nampak tak?nampak tak?hahahaha.dah lahh pipi yang bulat tuh memang membuatkan mata semakin sepet.ni ditambah pulak dengan eye bag yang semakin obvious tuh.lame lame tak tau dah mana mata nye.hihi


kalau korang nie susah nak tidur waktu malam pastu selalu terjaga-terjaga time tidur,selalu rasa penat and tak fresh time bangun tidur.dan dah berlarutan lebih dari sebulan.okey,give my five! welcome to the club.hikhik :D tips terakhir,selalu lah bercakap pada diri sendiri "aku nak tidur nyenyak malam nie.nak mimpi best-best.seronoknya tidur." Ia akan membantu korang rasa nak tidur dan akan tidur lena.mungkin..hehehe!


okey, "aku nak tidur nyenyak malam nie.nak mimpi best-best.seronoknye tidur." semoga bertemu lagi di lain post.babai :)