Saturday, August 20, 2011

sah Cik Shaza insomnia -.-

assalamualaikum :)
dengan ini,saya Shazana mengesahkan Cik Shaza menghidap penyakit Insomnia. O,o haha.ada tak readers kat luar sana tuh ada masalah macam nie jugak?ohh ohh.lupe nak bagitau insomnia tu apa,tapi..alaaa,,mesti lah korang semua dah tau kn?takpe takpe,nak bagitau jugak. ^,^ Insomnia ni masalah susah nak tidur dan kita hanya boleh isytiharkan seseorang tu mengalami insomnia kalau dia mempunyai masalah susah tidur at least sebulan. (baca kat web PubMed Health tadi.hehe) kalau takat baru sehari dua,takpayah lah nak cakap diri tuh insomnia.Cik Shaza nie,dah berbulan-bulan lama nye.confirm Insomnia.hehe


okey,Insomnia ni boleh berpunca daripada alcohol,coffee,stress and anxiety.depression pun boleh menyebabkan insomnia jugak.erkk,, =.= alcohol confirm tak.coffee?hurm,tak minum kopi pun kat rumah,and..aku rasa badan aku nie alien lah.haha.sebab kan,minum kopi yang pekat giler giler kat umah atuk aku pun selamberrr badak je aku tidur lepas tuh.time nak final asasi,minum redbull.konon nak stay lah,nak study.yang hadooooo.habes satu tin,terus nantuk.bazir je duet beli redbull.hakhakhak.kalau stress ngan anxiety tuh,kadang-kadang yelah kot! kadang-kadang je okey.biasa lah dunia remaja stress stress nie.kan kan? :P tapi Cik Shaza nie kemungkinan sebab dah terbiasa tidur lambat then dah tak boleh nak tidur awal -.-


kepada sesiapa yang Insomnia macam Cik Shaza nie jugak,korang boleh la cuba treatment nie ye.

  • avoid alcohol,caffeine or nicotine sebelum tidur.siapa yang smoke,sila lah berhenti terus ye.terima kasih :)
  • jangan tidur waktu siang. 
  • exercise! ho ho ho.sila lah merajinkan diri keluar riadah ye lepas nie ye Cik Shaza
  • mandi sepuas-puasnya sebelum magrib. 
  • jangan berfikir atau berkhayal time nak tidur tu.
sapa suke makan pisang tuh.haaa! makan banyak banyak.sebab pisang ada melatonin dan triptophan yang akan membuatkan korang senang tidur.boleh jugak minum susu suam.susu suam boleh memberi effect menenangkan dalam diri anda sekalian. :) insyaAllah la treatment treatment nie berjaya.sebab Cik Shaza pun belum try lagi treatment nie semua.tapi kalau mengikut kajian,alhamdulillah menjadi. 


haaaa.ni lah hasil dia bila tiap-tiap malam tidur lewat.eye bag yang sangat jelas terserlah ye readers sekalian.nampak tak?nampak tak?hahahaha.dah lahh pipi yang bulat tuh memang membuatkan mata semakin sepet.ni ditambah pulak dengan eye bag yang semakin obvious tuh.lame lame tak tau dah mana mata nye.hihi


kalau korang nie susah nak tidur waktu malam pastu selalu terjaga-terjaga time tidur,selalu rasa penat and tak fresh time bangun tidur.dan dah berlarutan lebih dari sebulan.okey,give my five! welcome to the club.hikhik :D tips terakhir,selalu lah bercakap pada diri sendiri "aku nak tidur nyenyak malam nie.nak mimpi best-best.seronoknya tidur." Ia akan membantu korang rasa nak tidur dan akan tidur lena.mungkin..hehehe!


okey, "aku nak tidur nyenyak malam nie.nak mimpi best-best.seronoknye tidur." semoga bertemu lagi di lain post.babai :)

2 comments:

BuLat i2 CirCLE said...

tp lagu insomia yg craig david nyayi 2 best..heheheh...pp gemuk 2 comel..lau budak2 dh best main cubit2 2..hehe

shazana salim said...

bukan budak budak nie pun selalu dah kene picit2 ngan member da.hahahaha!